• Dobânda pentru creditele acordate de Banca Românească în programul Prima Casă este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5%
  • De la începutul acestui an, Banca Românească a acordat, prin programul Prima Casă, peste 575 de credite în valoare de aproximativ 90 milioane de lei (peste 20 milioane de euro)
  • Valoarea medie accesată a unui împrumut a fost de 155.000 de lei (echivalentul a 35.000 de euro), iar peste 90% dintre debitori au optat pentru apartamente cu două sau cu trei camere

Banca Românească S.A. Membră a Grupului National Bank of Greece dispune în prezent de o limită de creditare disponibilă până la finalul anului 2014 în valoare de aproximativ 190 de milioane de lei pentru programul Prima Casă. Dobânda pentru creditele acordate de Banca Românească în programul Prima Casă este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5%.

"Clienţii Băncii Româneşti pot contracta, până la sfârşitul lunii decembrie, împrumuturi totale în valoare de aproape 190 de milioane de lei prin programul Prima Casă. Fondurile sunt suficiente pentru actualul nivel al cererii", declară Dan Grigoriu, Director Divizia Produse şi Segmente Retail Banca Românească.

Potrivit reglementărilor în vigoare, pentru achiziţia locuinţelor finalizate, inclusiv cele construite şi date în exploatare de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), valoarea maximă finanţată este de 57.000 de euro (echivalentul în lei), iar pentru creditele de achiziţie a locuinţelor noi, destinate achiziţionării după finalizare, limita maximă este de 66.500 de euro (echivalentul în lei). Clienţii Băncii Româneşti beneficiază de o contribuţie redusă (avans de minimum 5% din valoarea împrumutului), lipsa comisioanelor, preaprobare financiară valabilă 90 de zile calendaristice.

"Dacă ne referim la profilul celor care accesează programul Prima Casă, vorbim de tineri cu vârsta cuprinsă între 30 şi 35 de ani, în general cu studii medii, care optează pentru împrumuturi cu o valoare medie de 155.000 de lei (echivalentul a 35.000 de euro), şi pentru o perioadă de rambursare de 30 de ani. Peste 90% dintre debitorii Băncii Româneşti din programul Prima Casă au cumpărat apartamente cu două sau cu trei camere", spune Dan Grigoriu, Director Divizia Produse şi Segmente Retail Banca Românească.

De la începutul programului guvernamental Prima Casă, în 2009, Banca Românească a acordat, până la finalul lunii august 2014, peste 5.200 de credite. Banca Românească deţine în prezent o cotă de 4,2% din piaţa creditelor acordate prin programul Prima Casă.