Banca Românească și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au semnat un acord de colaborare cu scopul de a sprijini - prin finanțarea companiilor eligibile - accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), în perioada de tranziție 2021 - 2022.

În marja parteneriatului, Banca Românească oferă companiilor românești acces la o gamă extinsă de produse adaptate specificului și cerințelor programului PNDR, facilitându-le accesarea de fonduri europene nerambursabile. În funcție de tipul proiectului, beneficiarii eligibili pot accesa: credite de prefinanțare (integrală sau parțială) a finanțării nerambursabile aferentă proiectului selectat, credite pentru finantarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile și neeligibile, credite de investiție pentru cofinanțarea cheltuielilor eligibile și/sau pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile sau scrisori de garanție bancară de restituire a avansului. Pentru toate aceste solicitări, Banca Românească va aplica un nivel zero pentru comisionul de analiză aferent.

"Acest nou parteneriat se înscrie în demersurile pe care le-am făcut în ultima vreme pentru a sprijini beneficiarii și solicitanții noștri în a accesa fondurile europene nerambursabile, dar și a implementa eficient investițiile. Am încheiat acorduri și cu alte instituții financiare și vom continua să explorăm cât mai multe instrumente pentru a oferi alternative concrete și reale." a declarat Mihai MORARU, directorul general AFIR.


Despre Banca Românească

Banca Românească oferă de 30 de ani clienților săi, persoane fizice și juridice, o gamă largă de produse și servicii de calitate adaptate nevoilor fiecăruia. Cu o rețea teritorială de aproape 90 de sucursale și agenții, Banca Românească se poziționează în prezent - prin soluțiile diversificate pe care le propune nevoilor financiare ale persoanelor fizice și juridice - ca instituție financiar-bancară de top din punctul de vedere al accesibilității și competitivității. Detalii despre oferta Băncii Românești puteți afla accesând www.banca-romaneasca.ro.


Despre AFIR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) are ca atribuție implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020).
Până în prezent, 67.915 de fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice au încheiat contracte de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru a primi fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.
Valoarea plăților efectuate de către AFIR, până în prezent, beneficiarilor Programului se ridică la 7,69 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție efectivă a fondurilor alocate de peste 81,51%.
Pentru perioada de tranziție, 2021 - 2022, AFIR mai are la dispoziție fonduri pentru agricultură și dezvoltare rurală în valoare totală de 3,28 miliarde de euro.