În calitate de client al BROM puteţi solicita emiterea de instrumente de debit în lei şi valută şi remiterea în vederea încasării a instrumentelor de debit in lei şi valută emise de alte instituţii.

BROM permite remiterea în vederea încasării atât a instrumentelor de debit în format nou, cât şi în format vechi.

CEC-ul

Cec-ul este un ordin scris, necondiţionat, dat unei bănci (pe un formular tipizat) de a plăti în favoarea unei persoane fizice sau juridice o sumă de bani.

Părţile implicate în plată prin CEC sunt:

  • trăgătorul (emitentul) - Drawer - cel care emite, ordonă plata unei sume de bani; în relaţiile comerciale, el poate fi importatorul care prin emiterea unui cec achită/valoarea mărfurilor cumpărate.
  • trasul - Drawee - întotdeauna este o bancă, banca la care trăgătorul are cont deschis sau banca care urmează să efectueze plata.
  • beneficiarul - Payee - este persoana (fizică sau juridică) indicată de trăgător, în favoarea căreia banca urmează să efectueze plata, trăgătorul putându-se indica pe el însuşi în cazul în care are nevoie de bani lichizi.

Banca Românească îţi pune la dispoziţie cecuri bancare în USD, CAD şi EUR, trase asupra sa, ce pot fi utilizate pentru a achita partenerilor valoarea unor mărfuri, diverse taxe sau plata abonamentelor la publicaţiile străine. Sugerăm utilizarea lor pentru sume modice şi numai pentru situaţiile în care partenerii acceptă perioade de timp necesare circuitului poştal şi de decontare relativ mari.

Atenţie!

La exporturile tale acceptă plata prin CEC cu discernământ şi numai pentru sume modice. Faptul că CEC-ul este tras asupra unei bănci nu înseamna garanţia plăţii! În plus, încasarea unui cec poate dura între 20-45 zile.