• Poti efectua toate operaţiunile bancare de care ai nevoie:
  • incasari/depuneri de numerar în RON sau valută
  • transferuri catre conturile deschise la Banca Romaneasca sau alte banci din ţara sau strainatate, prin intermediul ordinelor de plata in RON şi valută
    In cazul instructiunii de plata in valuta, poti alege una din urmatoarele optiuni in ceea ce priveste modalitatea de plata a comisionului:
    "OUR" - toate comisioanele bancare aferente emiterii si procesarii platii (inclusiv comisioanele bancii/bancilor intermediare) sunt suportate de catre Clientul platitor din contul de plati aferent, deschis la banca emitenta;
    "BEN" - toate comisioanele bancare (comisionul Bancii platitorului, precum si comisioanele bancii/bancilor intermediare) aferente emiterii si procesarii platii sunt suportate de catre Clientul beneficiar al fondurilor si se retin din suma ordonata;
    "SHA" - comisionul Bancii emitente este suportat de Clientul platitor, iar comisionul bancii/bancilor intermediare, precum si comisionul bancii beneficiarului sunt in sarcina Clientului beneficiar si se retin din suma ordonata. Banca intermediara poate retine comisionul aferent din suma ordonata, astfel incat o plata tip SHA devine plata tip BEN la banca intermediara/ beneficiara.
    Toate platile in valuta catre statele din Spatiul Economic European - SEE, intr-o moneda apartinand acestor state, se vor procesa intotdeauna cu principiul de comisionare SHARE (SHA).
    Platile intracomunitare si interbancare pe teritoriul Romaniei in USD se efectueaza prin banci intermediare din USA care nu sunt supuse reglementarilor UE, astfel ca cele de tip SHA sunt comisionate pe parcurs si la extern, iar suma procesata este diminuata cu comisionul aferent al bancii americane. Platile in USD pot fi ordonate si cu optiunea OUR si nu se comisioneaza la extern de catre banca intermediara americana.
  • constituiri si lichidari depozite la termen
  • operaţiuni de schimb valutar (fara comision)
  • depuneri si retrageri de numerar, in funcţie de necesitaţile tale
  • Poţi ataşa un card de debit, şi avea acces permanent la banii tăi, iar prin serviciul de Internet Banking, E-bancamea, poţi sa iţi verifici disponibilul din cont, sa efectuezi toate operaţiunile pe care le doreşti, la costuri reduse
  • Disponibilitatile din conturi deschise la Banca Românească sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar din România, în limita plafonului de 100.000 EUR în echivalent lei per deponent.

Va informam ca, in conformitate cu Legea 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare, precum si cu Noul regulament al Fondul de garantare a depozitelor bancare Nr. 1 din 7 ianuarie 2016, institutiile de credit au obligatia de a informa clientii cu privire la schema de garantare prin "Formularul pentru informaţiile oferite deponenţilor"- Anexa 1 pe care o puteti consulta aici.

De asemenea, prin Legea 311/2015 s-a modificat si Lista depozitelor excluse de la garantare - Anexa 1 pe care o puteti consulta aici.


Banca Romaneasca va pune la dispozitie o noua optiune privind extrasele de cont

Acum poti primi extrasele de cont pe adresa de email, lunar pentru persoane fizice si zilnic pentru persoane juridice.

Pentru activarea acestei optiuni te rugam sa descarci si sa completezi formularul "Cerere e-xtras"*. Depune formularul respectiv la orice sucursala a Bancii Romanesti pentru activarea optiunii.

Remiterea extrasului este o operatiune fara costuri aferente si devine activa a doua zi dupa depunerea cererii la sucursalele BROM.

Optand pentru aceasta optiune te vei bucura si de:

  • Timp castigat - nu te mai deplasezi la banca pentru preluarea extraselor de cont
  • Gestionare Usoara - poti arhiva usor extrasele de cont in format electronic (format .pdf)
  • Evitati disparitia extraselor - se evita remiterile postale eronate sau disparitia din cutia postala
  • Confidentialitate asigurata a remiterilor- extrasele se trimit doar la adresele de email specificate
* formularul nu este valabil pentru activarea optiunii in cazul cardului de credit, in acest caz fiind necesara incheierea unui act aditional la contractul de credit. Pentru detalii, te rugam sa iei legatura cu sucursala cu care ai incheiat contractul